selamlar,
bu konu ölü görünüyor...neyse meraklıyım bugünlerde Türkçe konuşanlar var mı buralarda? Maalesef benim Türkçem o kadar iyi değil ama hem Türk dilini hem Türk halkını çok seviyorum.
Selam. Türkçen gayet iyi görünüyorHangi ülkedensin? Ve asıl merak ettiğim seni Türkçe öğrenmeye iten neydi?
a.s. abi, eyvallah.Ben Macarım. Hobi olarak birkaç sene önce Osmanlı tarihi ilgimi çekmişti. sonra bu ilgim daha arttı ve temel birincil tarih kaynakları, Türk tarihçilerin araştırmaları da orijinal dilde okumaya istedim... aslında bu yüzden ögrenmeye başladım (ama tabii ki bu arada ilgi alanım de genişlendi). Metinleri oldukça iyi anlayabalirim ama karşılıklı konuşmam ve yazmamı da geliştirmem lazım çünkü o bazen çoook Tarzanca gibi.
![]()
sen nerelisin? halen de Anadoluda mı yaşıyorsun?
for English speakers this is a very good and simple site for learning Turkish, especially useful for learning the Turkish grammar (i should also use it more frequently)
http://learnturkish.pgeorgalas.gr/
Asalamu Alaikum
My sister learnt how to read Turkish, I was completely shocked how good she is at it.
I've always been interested in learning Chagatai. Too bad it's a dead language.
Ben Türkiye’liyim ve halen de Türkiye’de yaşıyorum. Macaristan uzun bir dönem Osmanlı yönetiminde kalmış ama halkı çok fazla İslam’a geçmemiş. Merak ettim sen Müslüman bir kökenden mi geliyorsun yoksa kendin mi seçtin İslam’ı?
Konuşmanı geliştirmek için birisiyle karşılıklı konuşman gerekir. Başka türlü konuşma gelişmiyor. Türkçe’ni geliştirmek istiyorsan karşılıklı yazışabiliriz.
sanırım hava şimdi oralarda da fırın gibi sıcak.
Osmanlı egemenliği altındaki Macaristan'da 16-17. yy.da nüfusun takriben yüzde 5-8'i müslüman imiş, Osmanlılı askerler, idari teşkilatın mensubları, şehirdeki sanatkarlar, müslüman din adamları, dervişler falan vb, ama bunların ekseri Balkan kökenli idi.
Macar halkı arasında birkaç istisna hariç islam yayılamamış çünkü müslüman ve hristiyan topluluk birbirinden çok ayrılarak yaşıyordu, müslümanlar idari merkezlerde ve kalelerde, yerel halk umumiyetle köylerde... eski Macar derebey sınfı (asilzadeler) ise Habsburg bölgelerine kaçmıştı ve eski toprak ve köylülerini sınırın ötesinden yönetiyordu (hududlar hayli açık idi o dönemde, wild west gibi).
Bu durumu Bosna'yla mukayese edersek, orada yerel asilzadelerin büyük kısmı da erken müslüman oldu ve bu islamlaşma sürecini çok hızlandırıp kolaylaştırdı.
neyse... son uzun Habsburg-Osmanlı savaşı esnasında bu genellikle Balkan kökenli müslüman topluluk Osmanlı ordusuyla beraber Macaristandan geri çıktı, iltica ettiler (veya çok az sayıda burada kalanlar hıristiyanlığa dönmüş). Bu yüzden ülkede hiç tarihi müslüman azınlık kalmadı, ben de muhtediyim.
fırsat için teşekkür ederim, umarım bu forumda çok sohbet imkanımız olacak. görüyorum ki sen foruma çok eskiden katılmışsın.
- - - Updated - - -
oops i left some typos in the text ([-]sınfı [/-] correctly sınıfı, [-]bölgelerle[/-] correctly bölgelere etc) kusura bakmayın, i sent it too fast and i don't have right to edit my posts![]()
Haha aynenBen İzmir-Manisa civarında yaşıyorum. Haziran ilk günleri 35 C gördük. Temmuzda 40’a dayanır
İstersen bu metindeki bütün hatalarını düzelteyim..Düzeltmeleri kalın harflerle belirttim..
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.